Koele Poele Dag

Koele Poele dag

Na een druk op de knop druppelt het water langzaam door en verschijnt er een pot warme gitzwarte koffie. Geduldig wacht ik op het moment dat de thermoskan kan worden gevuld. Een blik uit het keukenraam maakt duidelijk dat het nog altijd vriest. Hopelijk ligt het water niet bedekt onder een laagje ijs.

Ruim drie graden onder nul.

Terwijl mijn gezin nog op één oor ligt trek ik voorzichtig de voordeur achter mij in het slot. Mijn dashbord geeft aan dat het – zelfs onder de carport- ruim 3 graden onder nul is. Vastberaden word de weg naar De Poele in gang gezet. Er staat samen met Kris(sie) een dagje commercial feederen op de planning. Hopelijk lukt het ons om bij deze temperatuur een oranje top rond te zien gaan.

In het schemerdonker kom ik aan bij De Poele en zie dat Kris al bepakt en bezakt gereed staat. Hoe bedoel je gedreven? Gezien de goede kans op een zonnig weertype is de oeverkeuze in de vorm van de boszijde van het water snel gemaakt. Tevens is het aan deze zijde van het water wat dieper.

 

Bij aankomst was het nog donker.

Zeven graden watertemperatuur. Verzadiging ligt op de loer.

Indien gewenst maak je het haakaas nog kleiner.

Na een paar beste trekken damp uit mijn e-smoker te hebben onttrokken wordt de weg ingezet en lopen er twee dik ingepakte mannen richting het water. Halverwege trek ik de capuchon nog verder over mijn hoofd en denk ik even terug aan mijn warme bed. Kom op Hans – beetje doorlopen- de karpers wachten. Klinkt er een paar meter voor mij. Dan te bedenken dat ie tot vorig jaar nog een rasechte snoekvisser was, schiet er door mijn gedachten. Het kan verkeren. Gezien het feit dat Kris van beroep hovenier is en ik een redelijk grote tuin heb houd ik mij uiteraard wijselijk stil. De duisternis maakt inmiddels plaats voor eerste het daglicht, enkele feeders liggen gereed voor actie en de thermometer tovert een watertemperatuur van slechts 7 graden tevoorschijn. Tijdens ons gezamenlijke bakkie koffie wensen wij elkaar een goed vangst en kort daarna vliegen er twee feederlijnen richting de horizon.

 Kris is een gedreven visser. Single hookbait De botvorm creëert  een perfecte klemming. Mini Band’um pellets gebruik ik graag.

 

Met deze watertemperaturen staat het metabolisme van karpers op een laag pitje en vind ik het belangrijk om zeer voorzichtig te werk te gaan. Verzadiging ligt op de loer en is funest. Als start gebruik ik single, klein attractief en visueel aantrekkelijk haakaas, hangend onder een inline loodje. Dit soort haak aas is verkrijgbaar in allerlei soorten, maten, kleuren en smaken. De keuze is reuze. Persoonlijk vind ik de Sonubaits Bandum 5 millimeter mini pellets perfect voor deze visserij. Indien nodig kun je de uiteinden afknippen of snijden en creëer je op deze wijze een nog kleiner haakaas. Door de botvorm van deze mini pellets zijn ze daarna nog altijd perfect te klemmen in een bait bandje. Onder het motto “opbouwen kan, afbouwen niet” stap ik indien gewenst later over naar een pellet feeder gevuld met een kleine hoeveelheid gecrushte 2 en 4 millimeter pellets”.

Door de top onder water te drukken blijft de lijn “gangbaar”.

Het was weer een geslaagde Poele dag.

 Het vriest dat het kraakt.

Omwille van de ijsvorming in de feeder ogen staan onze toppen inmiddels onder water. De eerste zonnestralen op deze mooie december dag doorklieven de bomen aan de overzijde van het water en is het volop genieten van het prachtige winterweer. De eerste karpers zijn gevangen en de stemming is opperbest. Onder het genot van een bak koffie voorzie ik mijn e-smoker van nieuwe vloeistof en heb ik het zwaar om geen echte sigaret bij Kris te gaan scoren. Volhouden, afbouwen en uiteindelijk stoppen met roken. Dat is het doel. Als je het naar je zin hebt vliegt de tijd voorbij en voordat we het weten loopt het alweer tegen drieën. Tijd om in te pakken en het schieten van een paar foto’s voor het nageslacht.

Kris met zijn vangsten.

Ook Hans deed een duit in het zakje

Op terugweg naar de auto komen we allebeide tot de conclusie dat het weer een fantastische Poele dag is geweest. En met een gezamenlijke vangst van 13 karpers zijn we ook nog eens meer dan tevreden. Het feit dat ik met mijn maat 44 op mijn schepnet steel ben gaan staan, neem ik dan zonder probleem op de koop toe.

Tot de volgende keer.

 

Hans Hellendoorn.